background

Kom i gang med fermentering

Hva er fermentering? 

Fermentering er på alles lepper for tiden, men det betyr ikke at fermentering er et nytt fenomen. Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode som har fått nytt liv. Før maten ble industrialisert, var fermentert mat og drikke en veldikg del av kosten over hele kloden. Når melkesyreproduserende bakterier har fermentert grønnsaker, kjøtt, fisk, korn og melk, er maten egnet for lagring over lengre tid. 

Men hva er egentlig fermentering? Fermentering er en gjæringsprosess hvor organiske stoffer langsomt brytes ned. Fermentering vil forlenge holdbarheten av frukt og grønnsaker og har også andre fordeler som å bevare næringsinnhold og smak. Fermentering handler i hovedsak om å gjøre det beste ut av maten, når råvarer har aller mest å by på! 

Fermenteringsdronningen - Gry Hammer 

Er du interessert i fermentering har du garantert hørt om Gry Hammer. Gry har drevet med fermentering de siste fem årene, og er aktuell med boka "Fermentering - mat og drikke for glade tarmer og gode smaker". 

Gry reiser land og strand og holder fermenterings-kurs og foredrag, og hennes nyeste bok gikk rett inn på bestselgerlistene. Se vår fermenterings-guide her >

A.Vogel Molkosan 

Molkosan er et rent naturprodukt, økologisk fremstilt av konsentrert myse. Den har et høyt innhold av L+ melkesyre som er den formen for melkesyre kroppen selv produsere. L+ melkesyren er renset for melkeproteiner og kan derfor også tas av de som har melkeprotein- og laktoseintoleranse. 

                

Les om Molkosan >          Les om Molkosan Fruit >

 

Hva kan fermenteres? 

Anslagsvis er rundt 30% av verdens mat fermentert mat. Du har garantert spist kjente fermenterte matvarer som for eksempel gravlaks, fenalår eller rømme.  

- Alt kan fermenteres - alt fra surdeigsbrød, drikker, grønnsaker til ketchup. 

Se steg for steg: Fermentert ketchup >

Fermenteres i romtemperatur og lagres kjælig 

Når du fermenterer grønnsaker fermenteres de først i romtemperatur i alt fra et par dager opptil flere uker, alt ettersom hva du fermenterer. Når du har oppnådd ønsket resultatet øagres det kaldt. For nybegynner kan det være litt vanskelig å vite når grønnsakene dine er ferdig fermentert. Det skal boble litt og lukte surt. Lukt og smak deg fram! Ferdig fermentert mat oppbevares du kjælig - i kjøleskapet eller en kald bod. Mye av det som fermenteres kan lagres i evigheter! 


Kilde: "Fermentering" av Gry Hammer. 

 

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her