background

Fortsatt alvorlig jodmangel hos gravide

IQ, språk og atferdsproblemer

Jod er helt sentralt for utviklingen av nervesystemet og hjernen til foster og hos små barn, samt for energiomsetning gjennom livet. For lite jod i svangerskapet kan påvirke barnets utvikling. Lav IQ, dårligere språkutvikling, redusert finmotorikk og økte atferdsproblemer kan være noe av det jodmangel kan føre til (2).

Bærekraftige kilder til jod
Jod finnes naturlig i planter og dyr som vokser og lever i saltvann, men dette er ikke vår hovedkilde til jod i dag. Jod har vært tilsatt kraftforet til norske kyr siden 1950-tallet, og ca. 60-70 prosent av jodtilførselen til befolkningen i Norge er fra melk og meieriprodukter (3). I mange land utgjør jodberiket salt en viktig kilde til jod, men dette gjelder ikke i Norge da vi er et av de landene i Europa med lavest mengde tilsatt jod i saltet. 

-          Vi drikker stadig mindre melk her i Norge, spesielt unge kvinner. Det samme gjelder fisk. Dagens kosthold alene er ikke nok for å sikre en god jodstatus, mener Nina Johansen, som har master i samfunnsernæring og er nestleder i HePla (Helsepersonell for plantebasert kosthold).

Johansen er en av dem som har tatt til orde for at det trengs mer forskning på bruk av tang og tare som kilde til jod.

-          Tang og tare er nærmest en ubrukt matressurs her i Norge, med et stort potensiale. Vi vet at flere tang- og taresorter inneholder mye jod, men vi vet for lite om hvilke sorter som er gode kilder og hvor mye jod de inneholder. Det trengs mer forskning for å kunne anbefale riktig type og mengde, sier Johansen.

Tang, tare og alger er også en mer bærekraftig jodkilde. Hvorfor ikke gå rett til kilden, spør Johansen:

-          Tang og tare er naturlige kilder til jod. Det er jo derfor fisk er rik på jod, fordi den spiser alger fra havet. Å gå rett til kilden er sparer miljøet i større grad, er mer bærekraftig og krever færre ressurser.

 

Kilder:

1)      https://forskning.no/2018/05/gravide-har-fortsatt-lite-jod/produsert-og-finansiert-av/havforskningsinstituttet

2)      https://nhi.no/kosthold/ernaring/far-du-nok-jod/

3)      https://hepla.no/2016/07/18/tang-og-tare-er-sunne-og-baerekraftige-kilder-til-jod-i-norge-det-trengs-mer-forskning/


Naturlig jodtilskudd av kelp

A. Vogel Kelpasan er et naturlig tilskudd av jod, basert på en type tang fra Stillehavet. Kelp inneholder et bredt spekter av spormineraler og er naturlig rik på jod. Jod bidrar til normal produksjon av skjoldbruskhormoner og til skjoldbruskkjertelens normale funksjon.

Les mer om Kelpasan her.

 

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her