background

Salvie - lingrer ved overgangsplager


Hva er overgangsalder?

Når du nærmer deg overgangsalder (menopause) lager eggstokkene mindre av hormonene østrogen og progesteron. Menstruasjonene kan, som et første tegn på dette, bli mer uregelmessige i årene før. Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonen stopper opp helt, har du nådd menopausen. De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år, men hos noen kan menopausen opptre tidligere eller senere.

Kilde: helsenorge.no

Overgangsalder er en helt normal del av kvinners liv, men likevel kan overgangen være plagsom. Symptomene kan oppstå lenge før menstruasjonene opphører, faktisk så mye som ti år før, og forandringene inntrer ofte i 40-årene. De fleste får ett eller flere symptomer, og plagene kan variere fra milde til sterke. Hetetokter er en av de vanligste plagene ved overgangsalder, og er kroppens reaksjon på redusert produksjon av hormonet østrogen. Hos noen kvinner reduseres mengden østrogen gradvis, noe som fører til færre hetetokter. Men for andre slutter eggstokkene produksjonen brått, og for disse kvinnene kan hetetoktene bli kraftige og plagsomme (1).


Studie med lovende resultater (2)

I forbindelse med lanseringen av kosttilskuddet Menosan fra A. Vogel som inneholder ekstrakt av fersk salvie, ble det i regi av A. Vogel/Bioforce gjennomført en klinisk studie som skulle se nærmere på effekten av salvie i forbindelse med overgangsplager. I studien fikk 71 kvinner med en gjennomsnittsalder på 56,4 år teste effekten av produktet. Kvinnene hadde vært i menopause i minst et år før behandling, og hadde minst fem hetetokter daglig. Ingen av kvinnene som var med på den åtte uker lange studien hadde alvorlige sykdommer, og ingen tok andre medisiner med innflytelse på menopause-symptomer den siste måneden før studien startet.

Studien viste lovende resultater på lindring av hetetokter:
• Etter fire uker var gjennomsnittlig antall hetetokter redusert med 50 prosent
• Etter åtte uker var gjennomsnittlig antall hetetokter redusert med 64 prosent

Antall hetetokter gikk fremdeles ned gjennom uke åtte, noe som indikerer at videre reduksjoner er sannsynlig ved videre behandling. Studien viste også at jo mer intense hetetokter, dess bedre resultat:
• Milde hetetokter ble redusert med 46 prosent
• Moderate hetetokter ble redusert med 62 prosent
• Kraftige hetetokter ble redusert med 79 prosent


Når hetetoktene tar overhånd!

Etter at Menosan har vært i salg i Norge siden høsten 2017, er det også flere norske kvinner som kan melde om en god effekt av kosttilskuddet. En av dem er Elin Sandvik (51) fra Kristiansund, som opplevde at overgangsplagene ble vanskelig å takle.

- Det største problemet var nok svette og hetetokter. Noen ganger var det så voldsomt at jeg ikke orket å ha på meg klær. Det var tilfeller hvor jeg satt i bare trusa hjemme på kvelden, forteller hun.

Elin jobber på en klesbutikk, som tilfeldigvis ligger ved siden av den lokale helsekostbutikken – her søkte hun råd.

- Jeg hadde egentlig bestemt meg for å gå til fastlegen for å få hjelp, men på helsekostbutikken ble jeg tipset om et nytt produkt som kunne lindre ved overgangsplager – Menosan. Jeg var skeptisk i starten, men bestemte meg for å gi det en sjanse, sier Elin.

En uke gikk uten at Elin merket effekt, og hun var i ferd med å gi opp. Men etter to uker løsnet det plutselig! Hetetoktene ble færre og den kraftige svetten redusert.

- Mens jeg tidligere knapt orket å ha på meg klær, er det nå heller slik at jeg alltid har med meg en ekstra jakke. Menosan har virkelig forandret livet mitt, skryter hun.


Derfor kan Menosan hjelpe

Salvie er en av de eldste medisinplantene vi kjenner til. I dag brukes den nok mest i forbindelse med matlaging, men tidligere var den en høyt verdsatt legeplante. Salviens vitenskapelige navn kommer av det latinske ordet salvare, som betyr "å helbrede". Salvie har tradisjonelt blitt brukt til å lindre overgangsplager som nattesvette og hetetokter (3). Menosan er et naturlig kosttilskudd med ekstrakt av fersk salvie. Salviebladene er av meget høy kvalitet, og er økologisk dyrket i A. Vogels egne åkre i Sveits. Menosan inneholder ikke soya, og kan brukes alene eller i tillegg til østrogenbehandling. Det kan også brukes over lengre perioder. Det er kanskje ikke så rart at Menosan er A. Vogels bestselgende produkt over hele Europa!

 

Les mer om Menosan her.


Kilder:

(1) https://helsenorge.no/sykdom/underliv/menopause

(2) «First time proof of sage's tolerability and efficacy in menopausal women with hot flushes»https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21630133

(3) http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/salv_off.htm

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her