background

Serenoa repens (BARTR.) SMALL

Dvergpalme

Serenoa repens


Historie

Den naturmedisinske bruken av dvergpalmen har sitt opphav hos den innfødte befolkningen i Mellom- og Sør-Amerika. De mente dvergpalmen hadde diuretiske, styrkende og beroligende egenskaper. I de sørlige statene i USA brukte man fruktene fra denne palmen som næringsmiddel og oppbyggende middel ved tærende sykdommer fordi disse oljeholdige fruktene stimulerte fordøyelsen, fremmet oppbyggingen av muskel- og fettvevet og ga styrke. Denne oppdagelsen ble også gjort hos ville dyr i Florida som var blitt magre på grunn av matmangel i de tørre somrene. Ved hjelp av de modne fruktene fra dvergpalmen, som de kunne spise om høsten, kom de til krefter igjen og la på seg. Den søte frøoljen ble brukt ved søvnløshet, sterk hoste og bronkitt på grunn av sin beroligende virkning. Fruktene var til nytte for både menn og kvinner fordi de hadde en stimulerende virkning på slimhuden i genitaliene ved subakutt gonoré og subakutt kronisk cystitt. I sørstatene i USA ble det laget et afrodisiakum av denne frukten sammen med roten av Osmorhiza occidentalis (en søtanissort). Det gamle botaniske navnet Sabal skal ha vært det vanligst brukte navnet på planten i Sør-Amerika. Det latinske ordet serrulata betyr «liten sag» og henspiller på de skarpt tannete bladene. Med det nyere navnet Serenoa æres den kjente amerikanske botanikeren Sereno Watson. Artsnavnet repens betyr «krypende».

 

Botaniske kjennetegn

Den lavstammede dvergplanten vokser opp fra en krypende rotstokk. Bladstilkene er 1–1,5 m lange og har tannet kant. På denne står de vifteformede, skarpt sagtannete bladene som er delt opp i 18 til 24 segmenter. Fra bladhjørnet vokser det korte, tett hårete blomsterstander, forgreinet i topper som utvikler olivenstore bær med ett frø. Fargen er mørk purpur til sort, smaken er først søt, deretter skarpt brennende.

 

Forekomst

Dvergpalmen er hjemmehørende i de sørlige kyststatene i USA, fra Nord-Amerika (North Carolina og Florida) til Mellom-Amerika.

 

Bearbeidelse

A. Vogel fremstiller et alkoholholdig uttrekk fra de modne, tørkede Serenoa repens-fruktene som høstes fra kontrollert, biologisk dyrkingsfelt. Uttrekket blir varsomt fortykket til bruk i kapsler.

Tidligere ble sabaluttrekk brukt til aromatisering av brennevin. I landbruket blir fruktene brukt til foring av ville dyr.

 

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her