background

Kalium bichromicum (ikke plante)

Kaliumdikromat


Historie

Krom (Cr) ble oppdaget i 1797 av Vauquelin. Navnet krom er avledet av det greske chroma for «farge». Større forekomster av den viktige kromertsen er å finne blant annet i India, Sør-Afrika, Russland, New Zealand og Tyrkia.

Kaliumdikromat ble tidligere brukt i fargeproduksjonen som oksydasjonsmiddel for tefargestoffer, som blekemiddel, til garving av lær, malerfarger som kromgult, kromoransje, kromrødt og kromgrønt, til kromsyreelementer i batterier og til fotografering. I naturmedisinen brukte man Kalium bichromicum som adstringens, antiseptikum, legemiddel mot vorter og strøpulver ved fotsvette. Omgangen med disse meget toksiske substansene fører til forgiftning som begynner med betennelse i neseslimhuden og oppløsning av denne, smertefrie perforasjoner av neseseptum, forsterket spyttsekresjon med svulster på mandlene, i svelget, på drøvelen og i hele fordøyelseskanalen samt neuralgiske smerter. Tykke, lyshårede mennesker i de engelske fabrikkene så ut til å være ekstra utsatt for skader grunnet kalium bichromicum. Yrkesforgiftning ved bruk av kromsyre ble lagt merke til av den homøopatiske legen dr. J.J. Drysdale. Han testet substansen og førte den inn i den homøopatiske legemiddeloversikten i 1844. «Physiologische Prüfung des doppeltsauren Kali» med 14 forskere og potenser fra D1 til C12 gjort av østerrikeren Arneth i 1847 tjener ennå som grunnlag for legemiddelbildet.

Fysikalske kjennetegn

Kaliumdikromat, med formelen K2Cr2O7, danner store, oransjerøde, prismatiske krystaller som er uten lukt. I kaldt vann lar stoffet seg knapt oppløse, i alkohol slett ikke, men det går bra i varmt vann. Vannløsningen reagerer lett surt og virker som et sterkt oksydasjonsmiddel. Det er verdt å merke seg at dette middelet er meget giftig: 0,5 til 1 g anses å være en dødelig dose. Molekylarvekten utgjør 294,2.

Forekomst

Kaliumdikromat forekommer ikke i naturen. Det blir fremstilt syntetisk i store mengder og utvinnes ad elektrolytisk vei ved at natriumdikromatløsning blir tilsatt kaliumklorid etter formelen Na2Cr2O7 + 2 KCl = K2Cr2O7 + 2 NaCl.

Bearbeidelse

A. Vogel anvender et homøopatisk pulver av rent kalium bichromicum i overensstemmelse med den aktuelle homøopatiske legemiddelboken HAB (Homöopathisches Arzneibuch).

 

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her