background

Eupatorium perfoliatum L.

Hjortetrøst

Eupatropium perfoliatum


Historie

Det latinske navnet Eupatorium går tilbake til det greske ordet eupatória, en plante allerede Plinius presenterte for Mithridates VI. Eupator, konge av Pontus. Det er imidlertid usannsynlig at denne kongen (132–7-63 f.Kr.) som førte tre ekspansjonskriger mot Rom, var opptatt av botanikk. Dioskurides’ «Materia medica» hadde oppført en plante med dette navnet, som imidlertid er identisk med åkermåne (Agrimonia eupatoria). Derfor ser det ut til at navnet – fordi åkermåne hjelper ved leverlidelser – har sitt utgangspunkt i hepatoria fra det latinske hepar for «lever», og så er blitt omdannet. Legemiddelbetegnelsen perfoliatum stammer fra perfoliátus for «gjennomvokst», fra per for «gjennom» og foliátus for «med blad». Det tyske navnet Wasserhanf (=vannhamp) viser til den vokseplassen planten foretrekker. Nordamerikanske indianere kjente til hjortetrøst allerede århundrer tilbake i tid. De brukte bladene og blomstrende greinspisser som svettedrivende middel ved remitterende og tyføs feber, ved utbrudd av akutt katarr og forkjølelse. Planten ble også tatt i bruk ved behandling av malaria. Dens amerikanske navn, boneset, «knokkelhelbredelse», viser til at den lindret skjelettsmerter ved denguefeber. Planten var fra 1820 til 1945 offisinell i USA.

Botaniske kjennetegn

Hjortetrøst er en 1–1,5 m høy staude. Fra rotstokken vokser det en opprett, stumpkante stengel. Den har grove hår, ved grunnen løper fargen ofte over i rødt og øverst er den greinet. De bølgete bladene med myke hår er spisset i en lansettlignende form, er flikete og har en utpreget tydelig nerve i midten. Bladene blir 10–15 cm lange og står motsatt på stengelen. De nedre parene er grodd sammen ved basis, det vil si at de gir inntrykk av å være ett stort blad perforert av stengelen i midten. Derfor blir denne arten kalt perfoliatum, altså «gjennomvokst». Blomsterkurvene med hvite, klokkeformede rørblomster står i tette skjermer i enden av stengelen. De danner små frukter med en bustete pappus og blir spredt med vinden. Blomstringstiden er fra august til oktober.

Forekomst

Hjortetrøst er hjemmehørende i Nordøst-Amerika, fra Canada til Florida og Texas. Planten foretrekker fuktige områder i våtmarksområder og sumpområder. Den eneste  Eupatorium som finnes i Europa, er E. cannabinum L.

Bearbeidelse

A. Vogel fremstiller den homøopatiske grunntinkturen i overensstemmelse med den aktuelle homøopatiske legemiddelboken HAB (Homöopathisches Arzneibuch).

Det er de friske delene av planten Eupatorium perfoliatum L. – de som befinner seg over jorden – som blir brukt når blomstringstiden begynner. Potenseringen av dillusjonen gjøres ved håndristing.

Pflanten brukes innen folkemedisin, fytoterapi og homøopati.

 

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her