background

Eucalyptus globulus Labill.

Eukalyptusblad

Eucalyptus globulus


Historie

Slektsnavnet Eucalyptus er satt sammen av det greske eu som betyr «vakker» og kalyptos som oversettes med «skjule», «dekke over» eller «hylle inn». Navnet henspiller på blomsten og dens blomsterblad som er vokst sammen til en hard hette som løsner ved blomstring. Det latinske glóbulus er en forminskning av ordet globus (= kule), altså «liten kule», og viser til fruktens form. De norske navnene «febertre» og «blågummitre» er de samme som de engelske betegnelsen «fever tree» og «blue gum tree». Navnet «febertre» stammer fra bruken av treet til tørrlegging av sumpområder hvor Anopheles-larven holder til. Mange sumpområder nord i Australia og i middelhavsområdet er blitt beplantet med eukalyptus, som på grunn av sin raske vekst har stort behov for vann og dermed legger vekstområdene sine tørre. Tørrleggingen fører til utryddelse av Anopheles-myggen som bekjempes fordi den overfører malaria.

Botaniske kjennetegn

Eukalyptustreet er et hurtigvoksende tre som i løpet av åtte år kan oppnå en høyde på 20 m. Med sine rundt 70 m veksthøyde hører trærne til de høyeste på jorden. Den rette stammen har askegrå bark, og veden som ligger innenfor, er hvit eller rødlig, svært hard og svært motstandsdyktig når det gjelder forråtnelse. De læraktige, blågrønne bladene på ung trær er runde i formen, senere blir de avlange til sigdformede med en utpreget nerve i midten og punktformede oljekjertler. Bladene blir opp til 30 cm lange. Blomstene står i enden av greinene, de danner opprette klaser og har en kapsel med kraftig vegg. Når blomstene visner, åpner kapslene seg og lar de hvite til rødlige frøene med fjær komme fram. Blomstringstid er februar til juli.

Forekomst

Eukalyptustreet hører hjemme i Australia og på Tasmania. Som prydvekst og vedleverandør er den imidlertid å se i alle subtropiske klimasoner.

Bearbeidelse

A. Vogel benytter den eteriske oljen fra friske blad og greinspisser. Oljen utvinnes ved hjelp av vanndestillasjon og påfølgende rektifikasjon. Denne fremgangsmåten tjener til fjerning av aldehyder fordi disse irriterer luftveiene. Eukalyptus globulus-olje kommer for det meste fra Spania og Portugal. Australsk eukalyptusolje utvinnes fra Eucalyptus smithii R.T. Bak. eller Eu. fruticetorum F. von Muell. Disse oljene er også offisinelle.

Av oppskårne bladene kan man tilberede en infusjon.

 

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her