background

Achillea millefolium L.

Ryllik

Achillea millefolium


Historie

Plinius avledet den latinske betegnelsen Achillea fra det greske ordet achilleía. Navnet peker tilbake på Achilles, helten i Trojanerkrigen. Han ble undervist i urtemedisin av kentauren Kiron og skal ha anvendt ryllik til å helbrede krigerne sine. Millefolium er en folkelig oversettelse av det greske myrióphyllon, som betyr «med utallige blader». Betegnelsen er å finne allerede hos Plinius og Dioskurides.

 

Botaniske kjennetegn 

Ryllik har en krypende, flerårig rotstokk. Direkte ut fra denne vokser bladrosetten og den ettårige, 20–80 cm høye bladrike stengelen. De lansettlignende bladene er to til tre ganger finnete. Blader og stengel har myke hår. På enden av stengelen står de små blomsterhodene som er fylt med rosarøde og purpurfargede, tungeformede blomster samlet i skjermtopper.

Blomstringstiden varer fra mai til oktober. Ryllik har mange underarter som morfologisk ikke er så lette å skille. Men med tanke på den kjemiske sammensetningen skiller de seg likevel klart fra hverandre.

A. Vogel dyrker den tetraploide (= firedobbelt kromosomgruppe) underarten ssp. Collina, den eneste som inneholder en blåfarget (dvs. azulholdig), eterisk olje.

 

Forekomst

Ryllik trives på tørre enger og i solrike grøftekanter opp til 2500 moh. Planten hører hjemme i Europa, Nord-Asia og i Kaukasus-regionen, og er blitt brakt med til Nord-Amerika, Australia og New Zealand.

 

Bearbeidelse

A. Vogel bruker det alkoholholdige uttrekket fra de friske, biologisk dyrkede plantedelene som befinner seg over jorden. Disse blir høstet ved blomstring. Ryllik blir ofte brukt til te eller tilføres badevannet både ved fullbad og delbad.

 

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her