background

Peumus boldus MOL.

Boldo

Peumus boldus


Historie

Betegnelsen Peumus er avledet fra peumo, et navn som sannsynligvis går tilbake til Mapuche-indianerne i Chile. Artsbetegnelsen boldus er den spanske botanikeren Boldo til ære.

Monimiaceae-familien er av spesiell fylogenetisk interesse fordi den er en svært gammel plantefamilie. Restene av denne har holdt seg mange år på lenge isolerte reliktøyer med spesielle endemismer. De utmerker seg gjennom en usedvanlig mangfold i sin vegetative utvikling og i utviklingen av sine blomsterorganer.

Botaniske kjennetegn

Boldotreet er en eviggrønn busk eller et tre i familien Monimiaceae, og kan bli opp til 6 m høyt. Botanisk sett er planten nært beslektet med laurbærplanter. Den er tvebo. De læraktige bladene med lyse ujevnheter på overflaten er elliptiske til eggformede, helrandete og har en blek, grågrønn farge. Lukten er egenartet, smaken brennende krydret og lett bitter. De sterkt duftende blomstene er radiære, hvite eller gulaktige og ordnet i blomsterstander. Steinfruktene er eggeformede, aromatiske og spiselige. Treet blomstrer gjennom hele året.

Forekomst

Boldotreet er en karakteristisk plante i peruanske og chilenske, tørre områder. Sammen med andre busker og trær danner den tette busksavanner. Bladene samles hele året.

Bearbeidelse

A. Vogel bruker de tørkede og smått oppdelte bladene til fremstilling av et alkoholholdig uttrekk. Det er dessuten vanlig å lage infusjoner av tørkede og oppskårne blader. I Chile blir også barken brukt i medisinsk sammenheng, den gjelder der som mer virkningsfull enn bladene, som dessuten blir brukt som kjøkkenkrydder, Den eteriske oljen brukes i parfymeindustrien. Videre leverer boldotreet et barkfargestoff og en hard ved kjent under navnet boldo.

 

Om Alfred Vogel

Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.

Les mer her